onsdag 9 juni 2010

Om nya Europaligan

Mycket snack om den nya Europaligan.
Är, som jag skrev i dagens tidning, klart positiv. Det är betydligt mer utveckling än avveckling, även om det lär bli tufft att dra igång redan 2012.
Minst lika viktigt som att det kommer igång blir att vänta tills tiden är mogen.
Det är många saker som måste lösas innan det kan bli nedsläpp.
Sommarens European trophy blir ett första och viktigt test för att se hur det fungerar med 18 klubbar från sju länder, med olika språk och valutor, ska samsas.
Det negativa är att ligan blir stängd. Det har sällan fungerat i Europa och här hemma finns ett skrämmande exempel. Basketen. Ärligt talat: hur många utanför Norrköping, Luleå och Sundsvall är det som bryr sig?
Men utvecklingen går inte att stoppa och ska inte göra det heller. Den nya ligan tar mer och mer form och om jag fattat rätt är fem svenska klubbar helt klara: LHC, Färjestad, Frölunda, HV och Djurgården.
Malmö och Luleå är på väg in i HUB Europa och även Modo är högaktuellt. Sedan återstår att se vilka övriga elitserieklubbar som får en förfrågan. Skulle kunna tänka mig att Brynäs och Timrå ligger bäst till.
Det krävs ingen Einstein för att räkna ut varför Luleå nu driver frågan och har sagt ja. Med tanke på konkurrensen i norr -- det är bara 12--13 mil till Skellefteå -- och den begränsade marknaden gäller det att vara först.
Det är det som Luleå har insett.