onsdag 11 maj 2011

Nu blir det final

Har just författat en krönika till morgondagens pappersblad.
Inledningen:
"Tjeckien har Jaromir Jagr. Sverige har Viktor Fasth. Det kan räcka långt det också. Förväntade 5–2 mot Tyskland, VM-semifinal för elfte året i rad och då känns det fortfarande som det finns en del skönhetsfel som måste åtgärdas till på fredag.
Viktor Fasth?
Inga fel alls.
Fortsätter succémålvakten på samma sätt kan det räcka hela vägen till final."

Tjeckien blir favorit, men mot bättre vetande och med precis allt att vinna tror jag att Mårts gäng spelar om guldet på söndag.
Naturligtvis gjorde Sverige rätt som inte krämade ur allt för att vinna mot Kanada i måndags. Att få en mer passande motståndare än ett tröttkört Tyskland går inte att få i en VM-kvartsfinal.
Nu blev det en rätt behaglig resa med mål i rätt lägen.
Fortfarande finns en del som kan -- nej, måste -- rättas till för att det ska räcka hela vägen. Mindre dalar i spelet, mer konsekvens och noggrannhet. Men Tjeckien brukar faktiskt passa ganska bra i mästerskapssammanhang och efter mardrömsstarten har pucken studsat rätt väg för Sverige i den här turneringen.
Jag glömmer aldrig Jaromir Jagrs frustration efter den intensiva svenska bevakningen i VM-semifinalen i Köln förra året. Superstjärnans insats och tre mål mot USA visade att det kommer att krävas något liknande på fredag.
39 år fyllda håller megastjärnan fortfarande högsta klass.
Positiva svenska insatser mot Tyskland?
Fasth. Förstås.
Jag var orolig över backbesättningen, men många har varit bättre än jag trodde. Inte minst unge Tim Erixon. Mycket vassare än under SM-kvartsfinalerna mot LHC.
Förstakedjan med Thörnberg, Berglund och Pääjärvi visade vägen. Loui Eriksson gjorde mål. Tedenby snurrade. Jimmie Ericsson fortsatte att täcka så många skott med fötterna att han borde få gratis fotvård resten av livet.
Och inte minst:
Niklas Persson var en av hela VM:s bästa spelare i fjol. I år har han störts av en allmänt sämre säsong och magsjuka under turneringen. Nu var han så bra som han kan vara.
Han måste vara det på fredag också.
Persson har stoppat Jagr förr och gör det gärna igen.
En sak till förresten:
Tre långa reklamavbrott i en och samma periodpaus.
Världsrekord?