måndag 12 december 2011

Rätt värvning lyfter laget

Publicerade just lite mer LHC-nytt på webben.
Kolla här.

Ingen i LHC-ledningen vill bekräfta övergångarna, men nu vet jag att det stämmer. Tydligt att det satsas på erfarenhet för att vända trenden. Mark Hartigan har vunnit en del i sin karriär, har helt okej meriter och borde vara kapabel att leda en en av de två första kedjorna.
Tanken är också att öka valmöjligheterna i laguttagningen. Med Hartigan kan exempelvis Jaroslav Hlinka användas i en mer offensiv roll som ytterforward. Men klart att det är en chansning.
Det är det alltid att värva så här års.
Risken finns att det kostar mer än det smakar.

Man kan tycka att det blir för mycket med ytterligare en åldersstigen försvarare/seg gubbe och Ivan Majesky har väl knappast blivit snabbare sedan senaste sejouren i Linköping.
Men för den tänkta rollen, som defensivback som ska göra nytta i egen zon och i box play, borde det bli bra.
En personlig favorit.
Det erkännes.
Jag gillar honom som mest i täta matcher där han med sitt riv och slit, sina fasthållningar och sitt tunga, tunga spel gör enorm nytta. Spelare med obarmhärtig vilja kan lyfta laget.
Inte minst moraliskt.
Jag hoppas dock inte att det betyder att Albin Lorentzon petas. Han behövs också. Kul att se hur mycket han brinner, hur mycket han är beredd att offra i vartenda byte han får spela.
Me like.

Överhuvudtaget kan rätt värvning lyfta laget. Fel värvning kan sänka det ytterligare.
Och det värsta är att det är stört omöjligt att veta. Meritmässigt var Jeff Ulmer överlägset bättre än Matt Murley. Ni minns säkert hur det gick. Murley gjorde näst intill succé. Ulmer gjorde snudd på fiasko.
Men det är också så att ett nytt ansikte kan röra om i gruppen och få fart på de övriga -- utan att den värvade spelaren för den skull presterar en massa.
Bara signalen att skärpning krävs, att "det här duger inte", betyder mycket och skickar viktiga signaler.
En bekväm hockeyspelare är en dålig hockeyspelare.
Elitserien är så jämn att sportchefernas arbete under säsongen kan vara skillnaden mellan himmel (läs slutspel) och helvete (kvalserien).
Smart av LHC att inte vänta längre på värvningar, förresten.
Dels för att de behövs, dels för att det skulle bli dyrare om LHC väntade en månad till.
Ju längre tiden går, desto mer blir det spelarnas marknad.

För övrigt tror jag att Andreas Molinder blir den som först lämnar LHC för att bereda plats för de som kommer. Skulle tro att även Erik Andersson är på väg bort och att parterna inom kort "skiljs åt i samförstånd".

/ PB