torsdag 2 april 2009

Ett avtal är ett avtal

Magnus Johansson, Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl kan bli kvar i Ryssland en säsong till och jag vet inte riktigt vad jag tycker.
För det första: det är en jäkligt svår och komplex situation.
Jag inser det.
Inte minst när LHC tidigare så tydligt deklarerat att spelarna ska hem -- till vilket pris som helst.
Samtidigt är jag inte ett dugg förvånad.
Stjärntrion har under hela säsongen haft dörren öppen för en fortsättning. Jag kan förstå att de nu är sugna på att tjäna mer miljoner och köra en säsong till i Ryssland. Men vad är det som säger att de efter det inte vill stanna en till? Och en till? Och . . . Vad kan LHC få i stället? Mer pengar? Längre avtal?
Jag kan förstå att klubben tvekar och inte vill göra sig osams med spelare som ska bära klubben i många år framöver. Att ha spelare som hellre vill vara någon annanstans är inget bra. Det kan skapa missnöje och sprida en massa negativ energi. Och kan man säga ja till en och nej till en annan?
Tveksamt.
Jag tyckte, och tycker fortfarande, att LHC gjorde rätt förra gången. Det var en affärsmässigt bra uppgörelse. Uthyrningarna av spelarna gav runt tio miljoner kronor till klubben.
Mycket pengar.
Och det blir garanterat ännu mer nästa år.
Samtidigt:
Det finns skrivna kontrakt som reglerar att spelarna ska tillbaka till Linköping i höst. Och vad ska vi ha kontrakt för om de ändå inte gäller? Hur ska man då kunna få till någon kontinuitet och långsiktighet? Om inte LHC sätter ned foten och markerar finns risken att alla agerar på samma sätt så fort de får feta anbud från annat håll.
Ett avtal är ett avtal.
Man ska inte glömma det.
För att inte klubben ska förlora trovärdigheten är det av högsta vikt att det sköts på rätt sätt. När läget utvecklats på det här sättet är det lätt hänt att bara tolka tidigare uttalanden som "klassisk förhandlingstaktik".
Tidigare har Mike Helber och övriga i klubbledningen sagt att de "räknar med" Johansson, Mårtensson och Weinhandl i höst. Nu säger Helber att han "hoppas på det".
Det är en väsentlig skillnad.
Med brevet på klubbens hemsida är det solklart att LHC vill minska chocken och förbereda alla supportrar och sponsorer för den dagen det meddelas att "nej, spelarna kommer inte hem".
Tipset för dagen:
Minst två av spelarna, förmodligen alla tre, blir kvar i Ryssland.
Och LHC får ruskigt bra betalt för det.