onsdag 29 april 2009

Makalös vändning

Oj, vilken vändning i Postfinance Arena. Jag har sällan varit med om något liknande.
Hade i stort sett skrivit färdigt texten till första upplagan, när det plötsligt bara var att göra om allt. 3--5 av Magnus Johansson, 4--5 av Niklas Persson, 5--5 av Mattias Weinhandl (på bara åtta minuter!) och 6--5 av Kristian Huselius i förlängningen.
Fyra raka mål.
Makalöst.
I två och en halv period var Sverige stukat och skadeskjutet. USA spelade smart och med självförtroende och svenskarna spelade egentligen inte alls. Det var torskade närkamper och sargdueller, dåligt sammanhållet lag, onödiga utvisningar och massor av misstag som gav snabba spelvändningar.
Man ska inte glömma det, mitt i all upphetsning över den makalösa vändningen.
Bengt-Åke Gustafsson har inte utan anledning fått en del skit tidigare, men den här gången måste han ha sagt något vettigt under time outen. Han bänkade de sömniga och det bidrog starkt till att övriga laget vaknade.
Vändningen för hela VM?
Mycket möjligt.
Tänkta forwardsstjärnorna Patrik Berglund och Kristian Huselius såg sega ut, åkte omkring i cirklar och skapade ingenting framåt. Ja, ända tills Huselius satte 6--5. Berglund måste ha spelat ned till sig fjärdekedjan.
Bäst var backarna, i första hand Magnus Johansson, men även Anton Strålman bidrog med mycket. Kenny Jönsson inte att förglömma, även om det syns att kaptenen inte är hundraprocentig.
Jonas Gustavsson fick en rysarmatch i målet och släppte fem puckar förbi sig, men VM-debutanten var strålande och höll siffrorna nere när USA sköt och sköt och skapade chans på chans. Räddningen med klubbhandsken när Liles sköt har jag inte fattat än.
Och fråga Jason Blake som fick fyra mer eller mindre öppna lägen -- men målvaktsmonstret avvärjde varje gång.
I höst blir de förresten klubbkamrater.
I Toronto Maple Leafs.
Kul också att Niklas Persson både fick göra mål och vara inblandad i avgörandet. LHC-aren var en av dem som hela tiden visade en sjutusan till vilja, som tacklade och kämpade. Gnuggarkedjan med Persson, Johan Andersson och Marcus Nilson skapade väl så mycket framåt som de övriga.
Om inte mer.
Guldtippade Ryssland nästa, redan 16.15 i morgon.
-- Det ska inte vara några problem att ladda om, lovade Magnus Johansson.
Nej, nu väntar sängen.
Jag längtar.
Har varit vaken sen klockan 04.45, så det börjar onekligen bli dags.
Lutar starkt åt sovmorgon i morgon . . . eller idag.
Godnatt.